fbpx
Házhozszállítunk egész Budapesten!
[RECEPT] Zöldség alapú tészta

Spenót, cékla, répa, paradicsom.. a közös bennük az, hogy mind zöldségek, és zöldség tészta készülhet belőlük! Ha szeretnéd egy kicsit változatossá tenni az étkezésedet, színesebbé a tányérodat és tápanyag dússá a tésztádat, akkor mindenképp megéri kicsit keresgélni a neten, vagy elkészíteni magadnak otthon ezeket a zöldség alapú tésztákat.

zöldseg_teszta_foodejo_recept_haziteszta

Sajnos még nem túl elterjedt itthon a zöldség alapú tészta, így nem tudod megvenni bármelyik boltban. De nem reménytelen, egy kis keresgéléssel pár boltban, vagy akár online is megrendelheted ezeket a színes, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag tésztákat.

Ha pedig van egy kis időd és kedved is, akkor magad is elkészítheted őket, akár tésztakészítő gép nélkül is.

 

Nagyon sok zöldséggel készíthetsz tésztát,

 

…mi megmutatunk 2 receptet, amit könnyedén elkészíthetsz és ezek alapján bármilyen zöldséggel helyettesítheted a receptben lévőt!

 

SPENÓT TÉSZTA (4-5 ADAG)

Hozzávalók:

  • 250 gramm spenót levél (friss vagy fagyasztott)
  • 2 evőkanál víz
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál olíva olaj
  • kb 400-450 gramm liszt (fajtától függ, hogy mennyitől lesz tészta állagú: búzaliszt/ teljeskiőrlésű durum liszt/ lisztkeverék)
  • extra liszt a gyúráshoz.

* A liszt mennyisége nem pontos, függ attól, hogy milyen lisztet használsz, mennyire nedves a zöldség és, hogy mekkorák a tojások.

Elkésztés:

  1. Tedd egy turmixgépbe a friss/felengedett spenótot, a vizet, a  2 db tojást és a tojássárgáját. Turmixold, amíg püré állaga nem lesz. Ha nincs turmixgépet, botmixerrel is összeturmixolhatod.
  2. Öntsd át a pürét egy tálba, kisebb adagonként add hozzá a lisztet és folyamatosan gyúrd össze. Ha hozzáöntötted az összes lisztet és átgyúrtad, akkor egy könnyen formázható, nem túl ragacsos, lágy, gombóc tésztát kell kapnod. Ha még ragad, akkor adj hozzá még egy kis lisztet.
  3. Takard le a edényt, amiben a tészta van és tedd be a hűtőbe legalább 20 percre.
  4. Ez után következik a tészta nyújtása. Érdemes 4 részre vágni a gombóc tésztát és adagonként nyújtani. Ha van tésztakészítő géped, gyorsabban és kevesebb energiával nyújthatod és vághatod a tésztát. A tésztakészítőt használd a gyártó utasítása szerint!  Ha nincs, egy sodrófa segítségével alaposan nyújtsd ki 1-2 mm vastagra és egy éles kés segítségével szeleteld fel spaghetti tésztának, rombusz alakúra, nagyobb téglalapokra lasagne tésztának, vagy ízlés szerint bármilyen formára.
  5. Terítsd ki a felvágott tésztát és hagyd száradni 1 órán keresztül.
  6. Forrásban lévő vízbe tedd bele az olajat és főzd meg benne a tésztát 3-4 percig. Szűrd le a tésztát és már fogyasztható is.

Ha nem szeretnéd azonnal megfőzni a tésztát, akkor nyújtás és formázás után tárold a fagyasztóban akár hosszabb ideig is, vagy akár a hűtőszekrényben 2-3 napig.

 

       CÉKLA TÉSZTA (4-5 adag)

Hozzávalók:

  • 270 gramm friss cékla (NEM üveges savanyúság)
  • 2 evőkanál víz
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál olíva olaj
  • kb. 400 gramm liszt (fajtától függ, hogy mennyitől lesz tészta állagú: búzaliszt/ teljeskiőrlésű durum liszt/ lisztkeverék)

plusz liszt a gyúráshoz.

* A liszt mennyisége nem pontos, függ attól, hogy milyen lisztet használsz, mennyire nedves a zöldség és, hogy mekkorák a tojások.

cekla_teszta_recept_hazilag_foodejo

Elkésztés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C fokra.
  2. Tisztítsd meg a céklákat, hámozs meg és szeleteld fel.
  3. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, tedd bele a cékla darabokat és fedd le alufóliával. Süsd a céklát 50-60 percig, amíg puhák nem lesznek, majd hagy őket kihűlni.
  4. Egy turmixgéppel vagy botmixerrel turmixold össze a céklát, a 2 db tojást és a tojássárgáját amíg püré állagú nem lesz.
  5. Egy tálba tedd át a cékla pürét és kis adagonként add hozzá a lisztet és folyamatosan gyúrd össze fakanállal vagy akár kézzel. Figyeld az állagát! Annyi lisztet használj fel, amennyivel a tészta könnyen formázhatóvá, nem túl ragacsossá és puhává válik. Ha szépen leválik a tál széléről és gombóc formálódik belőle, a tésztád készen van.
  6. A tálban lévő tésztát takard le és pihentesd a hűtőben legalább 20 percig.
  7. Ez után következik a tészta nyújtása. Érdemes 4 részre vágni a gombóc cékla tésztát és adagonként nyújtani. Ha van tésztakészítő géped, gyorsabban és kevesebb energiával nyújthatod és vághatod a tésztát. A tésztakészítőt használd a gyártó utasítása szerint!  Ha nincs, egy sodrófa segítségével alaposan nyújtsd ki 1-2 mm vastagra és egy éles kés segítségével szeleteld fel spaghetti tésztának, rombusz alakúra, nagyobb téglalapokra lasagne tésztának, vagy ízlés szerint bármilyen formára.
  8. Terítsd ki a felvágott tésztát és hagyd száradni 1 órán keresztül.
  9. Forrásban lévő vízbe tedd bele az olajat és főzd meg benne a tésztát 3-4 percig. Szűrd le a tésztát és már fogyasztható is.

Ha nem szeretnéd azonnal megfőzni a tésztát, akkor nyújtás és formázás után tárold a fagyasztóban akár hosszabb ideig is, vagy akár a hűtőszekrényben 2-3 napig.

 

Vélemény, hozzászólás?

×